Motnje v duševnem razvoju

Motnje v duševnem razvoju

SOŽITJE ZA STARŠE OSEB Z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU

Branka D. Jurišić
Ljudje z motnjami v duševnem razvoju so drugim ljudem bolj podobni kot pa se od njih razlikujejo. Imajo želje, prijatelje, interese in težave. V predšolskem obdobju jih večina hodi v vrtec, pozneje v šolo in po dokončanem šolanju se zaposlijo. Včasih so njihove potrebe vzgoje, izobraževanja in dela drugačne, posebne. Zato tudi sodijo v skupino oseb s posebnimi potrebami.

Vseh skupnih značilnosti oseb z motnjo v duševnem razvoju in ljudi brez teh motenj ni mogoče niti našteti, kaj šele podrobneje opisati. Zato smo se odločili, da prikažemo vse, kar nam je skupnega, v obliki želja, ki so jih navedli otroci in odrasli z motnjo v duševnem razvoju različnih starosti. Povprašali smo jih, kaj bi si zaželeli, če bi imeli čarobno paličico ali pa če bi srečali zlato ribico. Želje namreč zelo dobro predstavljajo to, kar smo, to, kar si želimo biti, in to, za kar smo se pripravljeni zelo potruditi.

ŽELJE:

»Flomaster in igračko, nogometaše, take močne, ki bodo sem prišli. Pri nogometu moraš biti močan, dober. Naj pridejo in mene naučijo!« (Nejc, 9 let)

»Hočem, da zunaj pada sneg!« (Mark, 7 let)

»PlayStation in telefon Nokia.« (Katja, 12 let)

»Jaz si želim, da bi imel vse šolanje dobre ocene in da bi dobil svoj denar in službo!« (Boštjan, 15 let)

»Pričarala bi, da bi bili vsi ljudje prijazni in da bi se dobro razumeli!« (Teja, 15 let)

»Začaral bi srečo na svetu. Vsakemu človeku bi dal srečno življenje in vrnil naravo, da vlada svetu!« (Predrag, 14 let)

»Jaz bi imela zgoščenko Atomik harmonik – vzela si bom fanta.« (Nika, 18 let)

»Da bi moja punca iz Bosne prišla k meni.« (Luka, 19 let)

»Glasbo, zgoščenke, nove obleke.« (Marija, 31 let)

»Da bi bil samostojen. Imel bi avto in hišo. Skupaj s punco. In še novo kolo!« (Niko, 42 let)

»Imam veliko želja! Predvsem, da bi bil zdrav, pa nisem! Pa da bi vsaj bilo tako, kot je! Pa da bi na lotu zadel in na svoje šel!« (Bogdan, 63 let)

»Več ljubezni in denarja! Pa mobitel!« (Zdravko 51, let)

»Moja želja je, da bi se uresničile vse moje želje! Pa da bi šla sama po svetu, disko, gledališča, na izlete! Da bi imela avto! Da bi imela dve hčeri, Nataši in Tjašo. Da bi ju pestovala, previjala, dojila in da bi bila srečna in zaljubljena!« (Gaja, 33 let)


V zgibanki so predstavljene osebe z motnjami v duševnem razvoju po skupinah, kot so določene tudi v Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami in drugih zakonih socialne in družbene skrbi (te skupine so: osebe z lažjo motnjo v duševnem razvoju, osebe z zmerno motnjo v duševnem razvoju, osebe s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju). Razvrščanje v skupine je včasih moteče, pogosto pa celo nemogoče, ker so v različnih življenjskih obdobjih meje med temi skupinami nejasne in včasih so bolj teoretične. V življenju ni takih jasnih skupin in meje med njimi so zelo ohlapne in prepletene.